Fajfka. Slovo, které v mnohých z nás vyvolá představu starých časů, dědečkova pokoje provoněného specifickým aroma nebo třeba literárních postav s typickým doplňkem. Ale fajfka je pořád vyhledávaným druhem dýmky, která má své věrné fanoušky a stále se nacházejí noví ... Kouzlo fajfky začíná už u její výroby. Klasická třídílná fajfka je pečlivě sestavená a každá část má svůj význam a účel. Kotlík, často zajímavě zpracovaný, je srdcem fajfky, místem pro tabák. Troubel, která může být krátká u tzv. „švejkovky“ nebo dlouhá u „krakonošovy fajfky“, vede dým k ústům. A pak je tu zoftník (někdy také odlejvák - vodlejvák ???) na zachytávání vlhkosti. Tradičně se používá lísková troubel. Kotlík je zakončený víčke, který kromě ozdobné funkce reguluje kouř a zároveň neumožní jiskrám "vyskočit" mimo kotlík. Víš, že v České republice stále existuje poslední tradiční ruční výroba fajfek, jsem pravděpodobně poslední svého druhu. Fajfky se vyrábějí v různých velikostech a provedeních, existují i specifické typy jako je vojenská fajfka, která má svou vlastní historii.





